Web Design

Admin web design

Prin web design sau webdesign se întelege în general realizarea de situri web, de la momentul conceperii structurii şi interfeţei grafice şi până la finalizarea programării şi introducerea propriu-zisă a datelor - imagini, text, fişiere şi alte elemente - care alcătuiesc conţinutul sitului.

Primul webdesigner a fost chiar inventatorul www-ului, Tim Berners Lee, care a publicat primul sit din istorie în anul 1991. La început siturile nu erau nici pe departe atât de complexe şi încărcate grafic cum sunt în prezent, limbajul utilizat - HTML - fiind nu prea puternic şi permiţând numai o serie limitată de formatări, precum şi inserarea de link-uri, pentru a putea "lega" paginile între ele, webdesignul fiind, de fapt, mai mult "programare" web.


În prezent preocuparea pentru aspectul grafic al websiturilor, devenite puternice instrumente publicitare şi comerciale, justifică în întregime denumirea de "webdesign", iar tehnologiile utilizate s-au diversificat şi au devenit din ce în ce mai complexe. Firmele care produc situri lucrează cu angajaţi specializaţi pentru fiecare etapă a dezvoltării unui sit, de la stadiul de concepţie grafică la programare şi editare de conţinut pentru SEO (Search Engine Optimization - optimizarea siturilor pentru motoarele de căutare). Siturile actuale sunt din ce în ce mai mult axate pe animaţie interactivă şi dinamism.

In principal Web-ul este format dintr-o multime de pagini ce afiseaza informatii folosind diverse tehnologii si legate intre ele prin hiperlink-uri. Exita doua fete pentru fiecare pagina din internet. Prima este cea cu care interactioneraza, de obicei vizual, utilizatorul iar cea de a doua include informatii interpretabile de browsere (cod html).

Limbajul folosit pentru reprezentarea informatiilor in browser se numeste HTML ( Hypertext Markup Language ). Un limbaj cu o sintaxa mai stricta dar cu aceleasi capabilitati este cunoscut sub numele de eXtensible Hypertext Markup Language (XHTML). Folosind unul dintre aceste limbaje un webdesigner va "transmite" browserului cum sa fie afisata informatia in pagina.

Actul de design web poate fi destul de dificil din punct de vedere tehnic. Comparativ cu printurile clasice (ziare, reviste), afisarea informatiei in format HTML este influentata de o serie de factori dinamici dintre care amintim aici interpretarea diferita a codului de catre browsere ( conform standardelor create de către organismul de stabilire a standardelor - World Wide Web Consortium). Asta inseamna ca aceeasi pagina HTML se poate vedea diferit in browsere diferite. Sunt bine cunoscute printre webdesigneri problemele de afisare ale celebrului browser Internet Explorer 6. In ultimii ani insa, datorita concurentei din bransa, browserele au devenit tot mai performante reducandu-se simtitor problemele de afisare.

Un alt aspect care face destul de dificila proiectarea unui website este dat de multitudinea de dimensiuni ale dispozitivelor de afisare si a rezolutiilor acestora. In timp ce un grafic designer stie cu exactitate cat de mare este bucata de hartie pe care se va face imprimarea, un designer web trebuie sa tina cont de dimensiunile monitoarelor, de setarile acestora si chiar de browsere.

Web designer versus Web developer

Un web designer este preocupat de grafica site-ului, de felul in care arata acesta si modul in care utilizatorii interactioneaza cu website-ul. Un webdesigner priceput stie sa puna in practica toate principiile de design astfel incat site-ul sa arate cat mai bine si sa fie usor de folosit.

Un dezvoltator web (web developer) se ocupa de partea din spare a site-ului (partea nevazuta de utilizator), de programarea si interactiunile paginii web. In principal activitatea sa este concentrata asupra functionarii site-ului si asupra modului in care utilizatorii obtin informatia dorita. Practic este un progamator specializat in programarea site-urilor atat pe partea de client (HTML, CSS, Javascript) cat si pe partea de server (PHP, etc)