In general, orice blog pus la dispozitia clientilor de catre realizatorii de website-uri dispune si de un sistem de administrare a continutului, numit in termeni tehnici "Content Management System". Fie ca este un sistem cunoscut pe piata precum Wordpress, fie ca este un CMS special conceput si implementat pentru blog, rolul acestuia este foarte concret, acela de a facilita proaspatului proprietar actualizarea "cu succes" a continutului postarilor.
Asadar, inconjurat de idei geniale si inarmat cu un instrument de editare puternic, purcede cu elan tineresc la inregistrarea postarilor. Si da-i si Copy si da-i si Paste, si da-i iar Copy si iar Paste, si inca un Copy si iar un Paste … mai da un ENTER, mai insereaza cateodata si o poza, doua si …. gata postarea !!! Si tot asa pana la … 500 de postari ! Ba mult mai multe chiar !
Sunt multe aspecte care trebuiesc luate in seama pentru a da valoare unui blog, pentru a contribui la cresterea numarului de vizitatori, insa in cazul de fata ma voi opri doar la unul dintre ele, modul de editare a postarilor.
De-a lungul timpului am vazut o groaza de “minunatii” legate de editarea articolelor, dar ultima dintre ele m-a determinat sa scriu cateva cuvinte despre acest aspect. Socul a fost maxim, cand intr-un blog “cu pretentii” am descoperit ca, niciuna dintre cele aproximativ 1500 de poze, de altfel toate originale si exceptional de frumoase, nu avea descriere “alt”. Iar oamenii se mai si plangeau ca “nu a indexat Google pozele”. Minunat, nu ? Probabil aceasta situatie nu ar fi existat daca, cel care a realizat blogul le-ar fi oferit “niscaiva” indicatii despre modul in care trebuie procedat pentru inregistarea corecta a unui articol.
In cele ce urmeaza voi prezenta trei reguli simple, foarte importante, despre felul in care trebuie facuta editarea postarilor in cadrul unui blog si in general a oricarui articol dintr-un website. Desigur, exista multe reguli ce ar trebui luate in seama insa voi prezenta doar trei dintre ele, cele mai importante zic eu.
REGULI DE EDITARE A BLOGULUI
1) Scrie continut original si consistent
In esenta Blog-ul este un jurnal personal si fara discutie trebuie sa aiba postari originale. Daca copiezi din alta parte si apoi “dai un Paste” in propria postare, atunci crede-ma nu ai rezolvat nimic! In primul rand trebuie sa ai in vedere ca motorul de cautare Google dezaproba asemenea tehnici, incurajand fara doar si poate originalitatea, aspect concretizat de altfel in afisarea “corespunzatoare” a articolului tau in rezultatul cautarilor. Cu alte cuvinte daca ai copiat, si daca ai putin noroc, vei fi pe undeva prin coada listei, iar website-ul “nu creste”. In al doilea rand plagiatul nu-ti ofera personalitate!
Daca iti doresti ca blog-ul tau “sa cresca”, sa fie bine indexat / clasat de motoarele de cautare, atunci continutul fiecarei postari trebuie sa fie unul consistent, orientat catre vizitator, bogat in text si elemente media. Trebuie sa tii cont ca o postare cu doar 2,3 propozitii nu are valoare.
2) Foloseste in textul postarilor titluri formatate prin tag-urile h1...h6
In multe blog-uri am observat ca, in cadrul postarilor, cel mai probabil din nestiinta, titlurile au fost evidentiate prin expresii ingrosate cu ajutorul tag-urilor b sau strong (clasicul bold). Si ce e in neregula cu asta, se vor intreba unii ? Pai sa vedem:
- Imposibilitatea ierarhizarii titlurilor doar prin folosirea tag-urilor b sau strong (in cazul unui utilizator obisnuit). Pentru o editare profesionala este necesara in unele situatii folosirea ierarhica a titlurilor (titlu, subtitlu, sub-subtitlu, etc). De regula stilurile de afisare pentru tag-urile H1, H2 .. H6 (Heading1, Heading2 … Heading6) sunt setate “de la mai mare la mai mic” astfel incat permit o asemenea afisare (ierarhica).
- Este afectata estetica articolului
- Indexare necorespunzatoare
- Un articol editat corect, folosindu-se pentru titluri formatarea ierarhica prin tag-uri H1…H6 “va fi mult mai bine vazut de motoarele de cautare”. Majoritatea editoarelor WYSIWYG pentru web (exemplificand aici TinyMCE, CKEditor, elRTE s.a) permit acest lucru, prin urmare de ce sa nu evidentiem titlurile astfel ?
3) Asociaza o descriere fiecarei poze inserate in cadrul postarii
Cea mai frecventa greseala, intalnita chiar si in multe site-uri editate de profesionisti, este ignorarea atributului “alt” (alternate text) pentru imaginile inserate in articol. Pentru cei care nu stiu, acest atribut se recomanda a fi setat pentru fiecare poza din cadrul postarii si trebuie sa contina o descriere obiectiva a acesteia, descriere care va fi folosita de motoarele de cautare pentru includerea ei in indexul lor. A ignora acest atribut inseamna practic sanse mai mici de afisare a articolului in lista de rezultate a motoarelor de cautare.