Una dintre etapele importante în proiectarea și implementarea website-urilor, adesea neglijată de foarte mulți dezvoltatori, este optimizarea sistemului pentru motoarele de căutare. Cunoscută sub denumirea de SEO (Search Engine Optimization) procedura presupune o serie de tehnici de proiectare, actualizare și promovare a website-ului care au ca scop clasarea acestuia in poziții fruntașe in listele de rezultate ale motoarelor de căutare (Google, Bing, Yahoo, Ask, AOL, Yandex, etc) după anumite cuvinte cheie.
Intrucat procentul de utilizatori ai motorului de cautare Google este semnificativ in comparatie cu ceilalti competitori, practic optimizarea SEO pentru motoarele de cautare s-a transformat in optimizare SEO pentru Google.
Scurt istoric SEO. Algoritmi de indexare si clasare.
- proiectarea sistemului astfel incat sa includa TAG-urile html : meta title, meta description, meta keywords, h1…h6;
- proiectarea sistemului pentru functionare cu link-uri friendly URL
- Actualizarea tagurilor mai sus enumerate, pentru fiecare pagină a website-ului, cu cuvinte cheie specifice; plasarea acestora si in descrierea paginii, intr-un procent de 6-16%, etc
- Promovarea website-ului prin inscrierea in cat mai multe portaluri si directoare web. Vechiul algoritm de indexare si clasare Google considera un website ca fiind important daca, spre site-ul in cauza, exista un numar cat mai mare de link-uri venite de la alte site-uri, preferabil din aceeasi zona de activitate si avand un PageRank mare (PageRank-ul este o nota, de la 0 la 10, data de motorul de cautare Google fiecarui website (oricărei pagini din site) și apreciază în esență calitatea acestuia )
Prin folosirea acestor tehnici, practic orice site, avand un continut nesemnificativ, ajungea in scurt timp de la lansare in primele rezultate in lista de cautare a motorului Google, dupa cuvintele cheie pentru care a fost optimizat.
In vederea promovarii website-urilor cu continut de calitate si bineinteles pentru protejarea celui mai important sistem de publicitate, Google Adwords, compania proprietara a motorului de cautare implementeaza noi algoritmi de indexare și clasare a site-urilor. Apar astfel Google Panda, Google Penguin (24 aprilie 2012), Google Hummingbird (27 septembrie 2013), etc.
CONTENT MARKETING
In acest moment practic conceptul de SEO a suferit modificari, content marketing-ul fiind acum unul din termenii cei mai vehiculati, prin acest concept promovandu-se site-urile cu continut original, consistent si calitativ. Conform parerilor unor specialisti in optimizare, importante sunt in prezent: setarea meta tagurilor title si description, scrierea de conținut original si bogat in informatii text si media, legaturile website-ului cu retelele de socializare, etc.