Orice medoda folosita in proiectarea unui sistem foloseste modelarea logica a datelor si prelucrarilor sub forma de diagrame, acestea putand fi impartite in: diagrame de context, diagrame flux de date fizice, diagrame flux de date logice.
Diagrama fluxului de date (DFD)
Diagrama Fluxului de Date reprezinta schematic/grafic, procesul de tranzitie a datelor de intrare in date de iesire folosind simboluri de reprezentare si reguli de completare.
In procesul de proiectare este absolut firesc sa trasezi mai intai diagrama nivelului contextual al fluxului de informatii, care sa arate interactiunea dintre agentii externi si sistem. Diagrama de context are rolul de a prezenta sistemul ca un singur proces si nu ofera informatii despre organizarea sa interna.
Diagrama de context include:
- Un singur proces
- Entitati externe (numar variabil)
- Fluxuri de intrare-iesire intre proces si entitatile externe
Diagrame de activitate
Diagramele de activitati, cunoscute si ca flowcharts (diagrame de flux de control, sau organigrame) sunt folosite pentru modelarea aspectelor dinamice ale unui sistem. Acestea reprezinta grafic executia secventiala sau paralela a unor actiuni, descriu pasii unui proces de calcul. Sunt destinate in esenta pentru descrierea comportamentului unei operatii sau al unui caz de utilizare.
Diagramele de acest tip descriu logica procedurala, procesele care au loc in cadrul sistemului; sunt asemanatoare schemelor logice numai ca includ si executia paralela a actiunilor.
Activitatea este procesul prin care un element al sistemului informatic isi indeplineste rolul pe care in are. De regula, este reprezentata grafic printr-un dreptunghi rotunjit, avand in centru denumirea acesteia.
O actiune este un pas dintr-o activitate.
Modelarea cazurilor de utilizare (diagrame use case)
O diagrama a cazurilor de utilizare este un tip de diagrama care furnizeaza informatii despre modul in care este folosit sistemul informatic, despre modul in care utilizatorii interactioneaza cu acesta. Este principala tehnica de modelare UML la nivel de analiza a comportamentului.
O diagrama use case este o colectie de cazuri de utilizare si actori care:
- descrie modul in care este utilizat sistemul
- ofera o imagine de ansamblu a functionalitatii sistemului
- prezinta interactiunea sistemului cu actorii
Actori
Actorii sunt in principal utilizatorii sistemului, dar pot fi si alte entitati/sisteme care interactioneaza cu sistemul analizat, fiind reprezentati in diagrame sub forma unui “omulet” sub care se trece numele ca in figura urmatoare.
Fig. 1 Reprezentarea unui actor in cadrul unei diagrame use case
Cazuri de utilizare
Un caz de utilizare reprezinta o colectie de scenarii posibile, referitoare la comunicarea intre sistem si actori, reprezentandu-se grafic printr-o elipsa in interiorul careia se trece numele acestuia.
Fig. 2 Reprezentarea unui caz de utilizare in cadrul unei diagrame use case
Asociere
O asociere este o legatura semantica intre actori si cazurile de utilizare reprezentata printr-o linie ce leaga cele 2 entitati.
Fig. 3 Exemplu de utilizare a diagramei use case