Etapele realizarii website-ului

Admin Analiza, Planificare, Design, Implementare, Testare

Realizarea unui website de calitate este un proces complex ce se deruleaza in cateva etape, pe care vi le prezint in continuare. Multi dintre "proiectantii web", din lipsa de experienta, sar peste aceste etape, rezultatul final fiind in general unul "pe masura".

ETAPA 1: Colectarea informatiilor (Analiza)

Strangerea/colectarea informatiilor este primul pas in proiectarea unui site de succes. Trebuie avute in vedere multe aspecte, prin urmare proiectantul (prin metoda interviului) va solicita clientului o multitudine de detalii, pe care le va pune cap la cap pentru a intelege afacerea si nevoile acestuia.
Se vor identifica astfel:

SCOPUL
In ce scop a fost creat site-ul ? Va oferi vizitatorilor informatii ? Va promova un serviciu, va vinde un produs ? ...

OBIECTIVELE
Ce spera sa realizeze clientul prin construirea website-ului ? Cele mai frecvente obiective ar fi de a face bani sau de a schimba informatii.

PUBLICUL TINTA
Exista un grup de oameni caruia i se adreseaza website-ul (si care vor ajuta la atingerea obiectivelor) ? Este foarte utila creionarea profilului vizitatorului pentru a determina cel mai bun design pentru site. Se vor lua in considerare varsta, sexul, interesele, etc.

CONTINUT
Ce fel de informatii doreste sa gaseasca pe site publicul tinta ? Cauta informatii specifice unui anumit domeniu, cauta un serviciu, cauta un produs ...

ETAPA2 : Planificare

Folosind informatiile colectate in etapa 1 se va realiza un plan al site-ului: harta site, tema principala, subteme, etc. Aici se vor stabili si tehnologiile ce vor fi folosite pentru implementare.

ETAPA 3: Design

Este etapa in care se va determina aspectul/grafica site-ului, unul din factorii cheie fiind publicul tinta. Intr-un anume fel va arata un site care vizeaza o institutie financiara si altfel unul care comercializeaza lenjerie de dama. Se vor stabili culorile ce vor fi folosite in site, fonturile, layout, etc...

ETAPA 4: Implementare

Este etapa efectiva de realizare a website-ului folosind toate tehnologiile stabilite anterior (in cadrul etapei 2).

ETAPA 5: Testare si livrare

Aceasta etapa este etapa retusurilor finale, site-ul este practic gata, doar ca trebuie testat. Daca apar probleme, sunt remediate. Se vor testa functionalitatea formularelor, scripturilor, compatibilitatea cu diverse browsere (stiind ca exista diferente de afisare de la browser la browser), viteza de incarcare, etc... Daca totul este in regula site-ul poate fi livrat clientului.