MAGAZIN CLASIC SAU MAGAZIN ONLINE
Un magazin online (sau magazin virtual) poate fi definit ca un website care vinde produse sau servicii prin intermediul retelei Internet folosind un cos de cumparaturi virtual. Numarul utilizatorilor Internetului, inclusiv a celor din Romania, a crescut semnificativ in ultimii ani ceea ce a dus la un interes tot mai mare din partea comerciantilor in a-si vinde produsele prin aceasta modalitate. Comertul electronic este segmentul online cu cea mai spectaculoasa crestere din ultimii ani.
Magazinele online ofera o serie de avantaje comparativ cu magazinele clasice mentionand aici doar cateva dintre ele:
- modalitate comoda de a comanda produsele;
- intr-un timp scurt clientul poate analiza o mare varietate de oferte
- clientii pot face cumparaturi la orice ora
- cheltuielile de intretinere mici (personal, chirie, utilitati)
- arie de acoperire mare: nationala sau internationala
Pentru cei interesati in startarea unei afaceri intrebarea care se pune este: Un magazin clasic sau unul online ? Tinad cont de avantajele enumerate mai sus raspunsul este simplu: magazin online.
STRUCTURA UNUI MAGAZIN ONLINE
Un magazin online se compune in esenta din doua sectiuni: modulul de vanzari online (front-end) si sistemul de administrare al site-ului (back-end). Modulul de vanzari este utilizat de catre clienti iar modulul de administare este utilizata de catre administratorii site-ului pentru gestiunea produselor si comenzilor. Ambele sunt redate sugestiv in schema de mai jos:
fig. 1. Schema de principiu a unui magazin online
Fiecare dintre cele doua module este impartit in sub-module dupa cum urmeaza.
PLATFORME DE E-COMMERCE
Pe piata exiata foarte multe platforme dedicate comertului online, multe dintre ele fiind Open Source (cu sursă deschisa). Enumeram mai jos doar cateva, cele mai cunoscute:
Magento, PrestaShop, OpenCart, Shopify, CS-Cart, OSCommerce, etc
Pentru implementarea unui magazin online cea mai la indemana varianta, pentru multi designeri si developeri, este de a folosi una dintre aceste platforme, bineinteles fiecare dintre ele venind cu o serie de avantaje/dezavantaje. Sau, analizand specificatiile proiectului, se poate realiza un magazin online de la zero, aceasta ultima varianta fiind mult mai flexibila in ceea ce priveste asistenta acordata clientilor.
CE PLATFORMA IMI POATE ASIGURA SUCCESUL ?
Nici una nu-ti va garanta succesul. Cel mai important aspect este strategia pe care o adopti pentru cresterea business-ului, sa-ti propui unde doresti sa ajungi si sa gasesti modalitatea de a ajunge acolo. Un magazin online bine pus la punct este doar o particica din strategia ta.
CUM PROCEDEZ PENTRU A-MI DESCHIDE UN MAGAZIN ONLINE
Pentru a avea un magazin online trebuie sa parcurgi cativa pasi:
1) achizitionare nume de domeniu;
2) realizare website (magazin virtual);
3) achizitionare gazduire website
4) actualizare website (sa-l incarci cu produsele/serviciile pe care doresti sa le comercializezi)
5) promovare website (cel mai important pas)
Observatie: Recomandam tuturor celor care doresc sa realizeze un magazin online, daca nu sunt cunoscatori, sa apeleze la specialisti intrucat exista o sumedenie de aspecte care trebuie puse bine la punct pentru a avea un site cu adevarat profesionist.