In cele ce urmeaza vei afla cum trebuie sa procedezi pentru a implementa un site valoros si al carui continut sa poate fi usor gasit de motoarele de cautare. Informatiile au la baza resursa Google Webmaster Academy si sunt prezentate pe scurt aici.
Iata un scurt ghid.
AI NEVOIE DE UN WEBSITE ?
Exista mai multe modalitati prin care poti fi prezent in mediul online iar website-ul este una din ele. Inainte de a incepe crearea unui website asigura-te ca ai inteles care este diferenta dintre prezenta online prin intermediul unui site web si celelalte modalitati si cunosti care sunt avantajele si costurile asociate fiecarei modalitati in parte.
Despre oricare tip de prezenta web ar fi vorba acestea:
- aduc vizitatori noi si existenti
- interactioneaza cu vizitatorul / clientul (postare comentarii, poze, etc)
- permit adaugarea recenziilor
- pot fi gasite atat de pe desktop cat si de pe dispozitivele mobile
- necesita intretinere permanenta (actualizare, protectie antispam, raspunsuri la comentarii, etc)
Avand propriului website:
- Detii controlul total asupra informatiilor, domeniului, design-ului, etc
- Poti avea oricate pagini doresti
- Sunt mai dificil de configurat
Optand pentru alta modalitate de prezenta online:
- Sunt gratuite sau au costuri reduse
- Ai acces rapid la ele si sunt usor de configurat
- Ofera control limitat asupra domeniului, design-ului, functionalitatii, etc
In functie de resursele, interesele si nevoile tale va trebui sa decizi daca esti pregatit pentru a avea propriul website. In caz afirmativ te pot interesa sectiunile de mai jos.
Configurarea website-ului
Pentru a avea un website in primul rand va trebui:
- sa-ti alegi un nume de domeniu (Ex: domeniulmeu.ro) pe care sa-l inregistrezi la un registrar (Ex: rotld.ro);
- sa-ti achizitionezi un serviciu de gazduire (hosting) la o companie specializata.
Alegerea numelui de domeniu
De fapt numele de domeniu este adresa website-ului tau in spatiul online prin urmare trebuie sa alegi un nume:
- Descriptiv: Gandeste-te la numele companiei sau la continutul pe care-l vei posta pe website. Numele de domeniu este unul dintre primele lucruri pe care le observa un vizitator la un website
- Usor de retinut: Incearca sa alegi un nume de domeniu scurt si usor de tinut minte. Daca este lung si complicat va fi greu ca cineva sa-l retina. Gandeste-te ca o persoana, aflata intr-un autovehicul in mers, arunca o privire timp de o secunda, asupra unui banner publicitar pe care este inscriptionat si numele domeniului tau. Daca a reusit sa-l retina inseamna ca este un nume de domeniu bun.
- Adaptabil: Ar fi bine sa-ti alegi un nume de domeniu care sa fie valabil chiar si in cazul in care continutul site-ului se va modifica la un moment dat.
Alegerea registrar-ului si a companiei de hosting
In timp ce un registrar-ul este organizatia care inregistreaza numele de domeniu pe care doresti sa-l folosesti pentru website, furnizorul de hosting este cel care inchiriaza spatiu pe servere pentru a stoca site-urile web si a le face accesibile pe Internet. Multe companii ofera atat servicii de inregistrare domenii cat si servicii de gazduire, prin urmare poti beneficia de ambele servicii intr-un singur loc.
Iata acteva lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere la alegerea furnizorului de hosting
- Uptime: Este un parametru procentul care reflecta timpul in care serviciul de gazduire (serverul web) a fost activ si functional.(Ex: Uptime 99%)
- Bandwidth (latimea de banda): este un parametru care reda cantitatea de date ce poate fi transferata dinspre website in reteaua Internet. Unii furnizori de hosting limiteaza aceasta latime de banda iar altii o lasa "nelimitat".
- Securitate: Asigurati-va cu garantii din partea furnizorului de hosting (servicii de gazduire) ca depune toate eforturile pentru protectia website-ul in fata vulnerabilitatilor externe. Este important sa cunoasteti daca va va oferi sau nu suport in cazul aparitiei unui probleme de securitate. (site piratat sau infectat malware).
- Suport clienti: Este foarte important, ca in momentul in care apare o disfunctionalitate (o problema de functionare a site-ului), sa ofere suport tehnic de calitate, intr-un timp rezonabil, pentru solutionarea cat mai repede a problemei
- Pretul: Exista pe piata foarte multe oferte de gazduire, unele chiar gratuite. Va trebui sa iei in calcul cat de mult esti dispus sa platesti pentru serviciile de care vei beneficia.
Odata alese numele de domeniu si serviciul de gazduire esti gata pentru crearea website-ului.
Identificarea audientei
Inainte de a crea continutul ar trebui identificata audienta website-ului, aceasta fiind reprezentata de potentialii vizitatori ai acestuia. Odata determinata audienta poti crea continut util si relevant pentru aceasta.
Identificarea audientei folosind instrumente Google
Pentru a explora cuvintele si tendintele de cautare ale utilizatorilor Internet-ului ai la indemana instrumente puternice gratuite precum Google Trends sau Planificatorul cuvintelor cheie (din Google Adwords). Poti determina astfel cele mai cautate cuvinte din domeniul in care doresti sa incadrezi website-ul iar apoi le poti folosi pentru a scrie continut relevant destinat publicului tau, ceea ce ar putea avea ca efect cresterea numarului de vizitatori ai site-ului.
Testeaza continutul
Odata intocmit planul pentru website-ul tau iti poti intreba prietenii sau familia, ca potentiali vizitatori, ce parere au despre site-ul tau. Pune-le diverse intrebari de genul: Ce ar astepta sa gaseasca pe site ? Lipsesc informatii care ar putea fi utile pentru site ?, etc. Adunand toate aceste detalii iti vei intelege mai bine audienta si vei sti cum sa-ti creezi continutul.
Creeaza continut valoros
Cheia succesului pentru un website este de a oferi vizitatorilor cea mai buna posibil experienta, prin continut original si de calitate. In cazul in care vor descoperi continut unic, util, valoros, ei pot reveni oricand pe website, sau pot pune link-uri pe propriile site-uri catre continutul tau, ceea ce conduce de-a lungul timpului la un numar mai mare de vizitatori.
Un website valoros presupune continut:
- Util si informativ: Daca lansezi spre exemplu un site pentru restaurant poti include locatia, orele de funtionare, detaliile de contact, meniul, evenimentele viitoare;
- Mai valoros si mai util decat pe alte site-uri: Daca scrii spre exemplu un articol despre pisici atunci scrie-l astfel incat sa fie mai bun decat orice alt articol scris vreodata despre pisici;
- Credibil: Scoate in evidenta credibilitatea website-ului facand trimiteri la studii de cercetare, prin referinte biografice, comentarii, link-uri, marturii, etc. Cateva pareri ale clientilor reali pot ajuta la cresterea credibilitatii site-ului;
- De inalta calitate: Continutul site-ului trebuie sa fie unic, specific si de inalta calitate. Trebuie sa tii minte un singur lucru: creeaza continut pentru a oferi o experinta cat mai buna vizitatorilor si nu pentru "a da bine la motoarele de cautare".
- Practic: Da culoare si viata continutului prin adaugarea de imagini si/sau clipuri video. Asigura-te ca site-ul nu are erori care pot distrage atentia vizitatorilor. Captiveaza-le atentia prin actualizari regulate, sectiuni de comentarii / recenzii, widget-uri social media
Trebuie sa fii atent la aspectele care ar putea induce neincredere asupra site-ului cum ar fi:
- Erori, cum ar fi link-uri nefunctionale sau informatii gresite
- Greseli gramaticale sau de ortografie
- Un numar foarte mare de anunturi
- Spam-uri in sectiunea de comentarii
Organizarea structurii website-ului
Site-ul trebuie organizat astfel incat utilizatorii sa navigheze si sa gaseasca rapid si usor orice continut pe care-l cauta iar motoarele de cautare, prin intermediul crawler-elor, sa acceseze si sa inteleaga continutul.
Meniul de navigare - structura clara si logica
O bara de navigare buna va avea o structura clara, logica si intuitiva si va facilita accesul cat mai usor al vizitatorilor in orice punct al site-ului. Poate fi amplasata in partea de sus sau laterala a fiecarei pagini.
Foloseste URL-uri informative
De foarte multe ori URL-ul unei pagini (practic adresa web a paginii) poate ajuta vizitatorul in a determina daca pagina are sau nu continut relevant pentru el.
Spre exemplu:
1) URL-ul "http://www.siteulmeu.ro/articol452.htm" nu ofera nici un detaliu despre continutul paginii 2) URL-ul "http://www.siteulmeu.ro/articole/cum-hranesc-pisicile.htm" iti va sugera ca pagina in cauza este un articol care contine informatii despre hranirea pisicilor.
Cum functioneaza sistemul de indexare si cautare Google
Dupa realizare website-ului vei dori ca acesta sa fie gasit de potentialii vizitatori in rezultatele cautarii Google. Daca te intrebi cum procedeaza Google pentru a afisa rezultatul cautarilor iti recomandam sa urmaresti filmul de mai jos.