Ce este o aplicatie web ?

Admin aplicatie web, proiectare, programare

Aplicatiile web sunt programe web-based, executate intr-un browser web si implementate folosind tehnologii precum: PHP, ASP, PEARL, PYTHON,HTML, CSS, JAVASCRIPT, etc. Popularitatea acestora se afla  intr-un trend ascendent, tot mai multi utilizatori indreptandu-se spre acest tip de aplicatii datorita avantajelor pe care le ofera comparativ cu programele clasice (instalate si rulate).

Avantaje
 • Sunt independente de sistemul de operare. Pot fi rulate aproape de pe orice sistem de operare prin intermediul unui browser web
 • Nu necesita instalare, fiind necesara doar existenta unui browser web
 • Actualizari / upgrade foarte usor de facut. Practic modificarile se fac intr-un singur loc (pe server), ele propagandu-se automat catre toti utilizatorii, nemaifiind necesara instalarea/reinstalarea aplicatiei pe computerul acestora.
  In cazul aplicatiilor client-server clasice interfata cu utilizatorul este asigurata prin intermediul unui program client instalat pe computerul fiecarui utilizator. Un upgrade la codul server de obicei presupune si un upgrade la codul de client, caz in care este necesara reinstalarea aplicatiei client pe fiecare computer utilizator.
 • Backup-ul este foarte simplu de realizat, datele fiind stocate centralizat
 • Pot fi rulate de pe orice computer care dispune de un browser web. Practic poate fi accesata din orice punct de pe glob
 • De regula marea majoritate a prelucrarilor se face pe server, prin urmare necesarul de resurse ale dispozitivului/computerului de pe care se acceseaza aplicatia este minim
 • Programarea aplicatiilor web este simplificata de existenta software-ului Open Souce precum: Symfony, CodeIgniter, Zend Framework, etc
 • Pot fi folosite si de pe tableta si smartphone intrucat acestea au browser incorporat.
Dezavantaje
 • 1) Poate fi dificil sau chiar imposibil de realizat o conexiune cu hardware-ul local al clientului (imprimante, scanner, etc)

SCHEMA DE PRINCIPIU A UNEI APLICATII WEB

In figura de mai jos este redata schema de principiu a unei aplicatii web. Browserul utilizatorului trimite o cerere http/https catre serverul web iar acesta trimite clientului un raspuns prin cod html, css, javascript, etc. Dupa cum se observa este acelasi principiu de functionare ca un cazul afisarii unei pagini web oarecare.

Schema aplicatie web

PRINCIPII IN IMPLEMENTAREA APLICATIILOR WEB

Iata mai joc cateva principii pe care le poti urma atunci cand proiectezi o aplicatie web:

1) Viteza mare de executie

Scrie cod optimizat, optimizeaza-ti interogarile si foloseste tehnici de cache-ing pentru a asigura o rulare a aplicatiei la viteze cat mai mari.

2) Interfata cat mai simpla, intuitiva

O interfata simpla, folosirea fonturilor mari, spatiile generoase, nu prea multe informatii pe o singura pagina vor face aplicatia mult mai prietenoasa pentru utilizatori.

3) Intrumente utile la vedere

Afiseaza undeva in dreapta paginii, cat mai vizibil, link-uri de service sau instrumente de lucru care pot fi folositoare utilizatorilor in procesul de operare.

4) Elemente media

Insufla software-ului tau personalitate, dinamism, utilitate folosind in cadrul aplicatiei elemente media (video, audio, etc)

5) Personalizare

Ofera utilizatorului posibilitatea de a-si personaliza contul, aspect care poate induce acestuia un sentiment de proprietate asupra aplicatiei, prin urmare o sustinere mai mare a acesteia.